top of page
appartment-building-block-building-835817.jpg

Een beslissing van de algemene vergadering van mede-eigenaars aanvechten doe je zo
 

Geef een reactie / vastgoedrecht / Door adv. Jan Roodhooft

 

De belangrijke beslissingen binnen een appartementsgebouw worden genomen door de zogenaamde algemene vergadering van mede-eigenaars. Wat kan je doen als daar een beslissing wordt genomen waar je het niet mee eens bent? Welke stappen kan je dan ondernemen?
 

Als eigenaar binnen een appartementsgebouw kan je niet alleen beslissen over zaken die het gebouw en de gemene delen aangaan. Die beslissingen worden integendeel veelal genomen  door de algemene vergadering van mede-eigenaars met een gewone (of grotere) meerderheid van stemmen.
 

Tegen stemmen
 

Ben je het niet eens met een bepaald voorstel dat op de algemene vergadering van mede-eigenaars voorligt, dan dien je tegen te stemmen.  Doe je dat niet en stem je voor, dan kan je de beslissing in kwestie later niet meer in vraag stellen.  Geef je iemand een volmacht om op de algemene vergadering in jouw plaats aanwezig te zijn en te stemmen geef deze dan duidelijke instructies over hoe deze op de vergadering moet stemmen.
 

Beslissing aanvechten?
 

Wordt er uiteindelijk een beslissing genomen waar je het niet mee eens bent, dan kan je die onder bepaalde voorwaarden aanvechten. De wet zegt namelijk dat iedere mede-eigenaar aan de rechter kan vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen.  Je zal dus moeten aantonen dat de beslissing inderdaad onregelmatig, bedrieglijk of onrechtmatig was. Bovendien is om de beslissing te kunnen aanvechten vereist dat die je een persoonlijk nadeel oplevert. Wil je een beslissing aanvechten overleg dan met een advocaat over je kansen.
 

Hoe te werk gaan?
 

Weet dat een beslissing van de algemene vergadering niet onbeperkt in de tijd kan worden aangevochten.  Je moet dat namelijk doen binnen de 4 maanden vanaf de datum waarop de algemene vergadering plaatsvond. Hierbij is de vrederechter bevoegd van de plaats waar het gebouw is gelegen.

bottom of page