- Gerty Willems
Zware financiële kater voor 37 gezinnen nadat bouwpromotor van de radar verdwijnt: “Wij zitten met een half afgewerkt huis”
Gerty Willems (32) en haar vriend Doye (39) leken twee jaar geleden de perfecte bouwgrond gevonden te hebben in Oudenburg, bij Oostende. Maar het werd het begin van een nachtmerrie. Nadat hun bouwpromotor van de radar verdween, blijft het koppel samen met mintens 36 andere gedupeerden achter met een zware financiële kater. Gerty doet hier haar verhaal: “We zagen ineens een aannemer met zijn vrachtwagen stoppen aan de werf. Hij zei dat hij het huis kwam leeghalen.”
“Of mijn naam genoemd mag worden? Doe maar. (zucht) Ik heb niks meer te verliezen, hoe jammer het ook is.” De 32-jarige Gerty Willems lacht zuur terwijl ze de woorden uitspreekt. Zij en haar vriend Doye Fretin (39) zochten twee jaar geleden naar hun droomwoning voor hun gezin met drie kinderen. Via een bouwpromotor uit Roeselare leken ze de perfecte bouwgrond gevonden te hebben in Oudenburg, bij Oostende. “We spraken er met hem af”, zegt Gerty. “Ik vroeg de zaakvoerder: hoever loopt de tuin door? Hun antwoord: helemaal tot het einde, tot aan de afsluiting. Ik zou pas veel later begrijpen dat dit de start was van een reeks leugens.”
Hij wou nog meer geld vragen aan ons. Dat is toch niet te geloven?
Ruwbouw
In augustus 2021 tekenden ze hun bouwcontract, in mei 2022 ging de bouw van start. Maar het huis is nog steeds niet klaar, het bleef een ruwbouw zonder ramen of deuren. “Een maand geleden zaten we bij een vriendin, aan de overkant van onze nieuwbouw", zegt Gerty. “We zagen ineens een aannemer met zijn vrachtwagen stoppen aan de werf. We spraken hem aan. Hij zei dat hij het huis kwam leeghalen: ‘Zolang ik m’n geld niet krijg, doe ik niet verder.’ We wisten niet wat zeggen. Toen iets later de bouwpromotor arriveerde, spraken we hem er direct op aan. Hij ontkende dat er problemen waren en wou met ons rond tafel zitten.”
“Want hij had ook al naar onze financieel adviseur gebeld, om te horen of wij nog extra konden lenen. Hij wou nog meer geld vragen aan ons. Dat is toch niet te geloven? We betaalden 30.000 extra voor een garage, maar de bouwvergunning kon niet doorgaan. Dat geld is dus weg, zonder garage. In totaal zitten we zo aan 50.000 euro dat weg is. We zijn niet de enige. Zo kregen we te horen van de dakwerker, dat ook hij achterstallige facturen heeft bij de promotor.” Het gezin zit met de handen in het haar, want ze bleken plots geen thuis meer te hebben. De vriend van Gerty verkocht zijn eigendom om het droomhuis te kunnen bouwen. “Gelukkig hebben we daar nog acht maanden mogen overbruggen. Het is schrijnend. Nu huren we een appartement met 2 slaapkamers en onze 3 kinderen. We betalen nu dus de huur en de lening af.”
Architect
Maar daar stopt het niet, want het gezin kwam ook nog tot een andere ontdekking. De bouwpromotor gaf zich uit als een architect, onterecht. “Hij schreef zelfs facturen uit als architect. Maar drie weken geleden werden we op de hoogte gebracht dat hij geen architect is, dat hij enkel optreedt als ondersteuning van de architect”, zegt Gerty, die klacht indiende bij de Orde van Architecten. “De echte architect kregen we drie weken geleden voor het eerst te zien. We vragen ons dan ook oprecht af of de woning wel gecontroleerd is op stabiliteit en alle andere vereisten.” Gerty heeft zich nu samen met 28 andere partijen verenigd, om zo een front te vormen tegen de bouwpromotor.
“We hebben zelfs al gehoord dat hij zijn faillissement gaat indienen op woensdag. Het is onbegrijpelijk... Dit is geen economisch verlies maar pure fraude. Hij is weg met onze welverdiende centen.” Ook bij de andere gedupeerden klinken dezelfde verhalen. Zo spraken we met een koppel uit Lichtervelde die in totaal 100.000 euro kwijt is en een advocaat onder de arm heeft genomen: “Hij kwam altijd af met die mooie woordjes, wij zitten met een half afgewerkt huis en hem horen of zien we niet meer. De leverancier van onze keuken stuurde ons ook al een aangetekende brief voor een achterstallige betaling. Wat blijkt? Ook daar staat hij meer dan 100.000 euro in schulden. Ik denk echt niet dat hij beseft wat hij al die gezinnen aandoet.”
Korte boodschap
De zaakvoerder wou niet reageren op onze telefoontjes en berichten. Maar VTM Nieuws kon de man wel spreken voor zijn woning, daar luidt de boodschap kort: hij ontkent alles. Bij de Bouwunie benadrukken ze de risico’s als je “het grootste budget van je leven gaat spenderen”. “Het is aangewezen om te bekijken of het bedrijf waarmee je in zee gaat een erkenning heeft", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. Dat kan via de website van FOD Economie, waar een databank van erkende aannemers beschikbaar is. “Als zo'n bedrijf een erkenning heeft, geldt de wet Breyne.” Die wet regelt de bouw van woningen in België, garandeert de kandidaat-bouwer of koper uitgebreide bescherming, legt vast wie verantwoordelijk is én ze voorziet financiële garanties.
“Daarnaast ga je best ook niet in zee met iemand die schulden heeft”, zegt Waeytens. “De overheid voorziet tal van controlemogelijkheden hiervoor - zoals de website ‘www.checkinhoudingsplicht.be’.” Volgens de bestuurder speelt de overheid hier ook een belangrijke rol in. “We moeten als Bouwunie benadrukken dat de overheid de consumenten niet voldoende bijstaat, als zij het allergrootste budget uit hun leven spenderen. Hen duidelijk maken welke de risico’s zijn en hoe de gevaren te voorkomen. Het spijtige bij dergelijke zaken is: als een bouwpromotor failliet gaat, dan zijn de mensen meestal hun geld kwijt.