top of page

DE AANNEMER

In het bouwgebeuren maakt iedereen wel eens fouten, en de vraag is...wat doet de aannemer daarmee en hoe gaat hij dat oplossen?

Bouwfouten verdoezelen of deze ontwijken kan en mag hier niet de bedoeling zijn, de aannemer moet zijn verantwoordelijkheid hierin opnemen, en de problemen trachten op te lossen voor het te laat is "dat is de boodschap". Ik merk ook vaak dat de projectleiders veel te weinig hun werven opvolgen, waardoor de bouwfouten te laat of zelfs niet opgemerkt worden!

 

Ook zijn er projectleiders en werfleiders die te weinig ervaringen hebben van constructie in uitvoering en dit volgens de regel der kunst. Planning van de totale bouwwerken in zijn volgorde naar uitvoering toe zijn vaak ook een groot probleem, waardoor er voorbereidingswerken vergeten worden en uit het oog verloren gaan, uiteraard met de gekende gevolgen.

 

Aannemers gaan ook vaak confrontaties uit de weg en betrekken de bouwheer zelfs veel te weinig of niet met het bouwgebeuren, hoe minder dat zij zien of opmerken "laat staan foto's nemen", hoe minder last dat de aannemer heeft voor latere discussies en beter voor hun portemonnee, zij moeten eerlijk kunnen toegeven dat er fouten gemaakt zijn en hoe zij dit gaan aanpakken en oplossen? De bouwheer heeft altijd het recht om meerdere plaatsbezoeken te vragen aan de aannemer en dit voor woningbouw, en zij moeten het toestaan onder  begeleiding met een projectleider of een ander bevoegd persoon van de aannemer, en dit als de veiligheid tot het betreden van de bouwwerken het toelaten. 1 of geen plaatsbezoek tijdens het hele bouwgebeuren volgens hun verkoopovereenkomst is dan ook onaanvaardbaar en niet rechtsgeldig!

Bij appartementsbouw is dat wel even anders....hier spreekt men over gemene delen, en wegens veiligheid reden is het dan ook niet toegelaten om dit te betreden tijdens de bouwwerken. Private delen behelst alleen in uw appartement vanaf de binnenspouwblad (binnenmuren). Buitenisolatie/gevelsteen/terrassen/lift/garage/trappenhal/inkomhal en toegang tot uw appartement behoort dan ook tot de gemene delen. Maar u kan en mag het altijd vragen als het veilig is om uw appartement te bezichtigen, en dit na de ruwbouwwerken (winddicht)!

Fouten in de bouw zijn altijd extra kosten die de aannemer niet graag heeft, en het mag ook niet de bedoeling zijn dat zij trachten de problemen weg te lachen en te doen alsof deze er niet zijn, vaak krijg ik ook te horen dat er tegen de bouwheren wel eens gezegd wordt dat zij er niets van kennen en maar beter hun mond moeten houden...."is onaanvaardbaar!". Ik weet dat zij onder druk van hun werkgever staan om de termijnen en winsten te behalen, maar de bouwheren mogen hier nooit de dupe van zijn!

bottom of page