top of page
Waarom je best ‘bijstand’ vraagt bij de voorlopige oplevering van je nieuwbouwappartement
Als je een appartement op plan koopt heeft er zodra dit klaar is een voorlopige oplevering plaats. Je kan je op dat moment eventueel laten bijstaan door een bouwexpert of bv. een architect. Waarom zou je dat doen?
AdobeStock_611092934-1024x683 (1).jpeg

Zichtbare gebreken
 

Op het moment van de voorlopige oplevering moet je eventuele zichtbare gebreken die er aan je appartement zijn inroepen. Doe je dat niet, dan wordt je geacht de zichtbare gebreken in kwestie te hebben aanvaard. Je kan die dan later niet meer inroepen. Bovendien zal moeten worden nagekeken of het appartement wel voldoende is afgewerkt om tot de voorlopige oplevering te kunnen overgaan.
 

Bijstand
 

Als koper van zo’n appartement ben je wellicht een leek op bouwtechnisch vlak. Het is dan ook aangewezen om een bouwexpert of architect onder de arm te nemen die je kan bijstaan bij de oplevering en die met jou kan nazien of er al dan niet gebreken zijn aan het pand. De expert in kwestie kan je ook helpen om de juiste vermeldingen te zien opnemen in het proces-verbaal van voorlopige oplevering.
 

Kostprijs
 

Er zijn geen vaste prijzen die zo’n experten aanrekenen om je bij te staan bij de voorlopige oplevering. Vraag dan ook bij wie je onder de arm wil nemen na wat zijn tussenkomst je precies zal kosten. Weet overigens dat de kost in kwestie niet opweegt tegen problemen die je mogelijks kan hebben als je bij de voorlopige oplevering onvoldoende zaken opmerkt omdat je het zelf doet.Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)


 

bottom of page