DOOR REDACTIE LIVIOS

waar kan je asbest tegenkomen?

Is je woning gebouwd voor eind jaren ’90? Dan is de kans reëel dat er ergens asbest in je woning zit. Een meldingsplicht of verplichte inventaris voor asbest bestaat vandaag nog niet, waardoor je als koper nooit met zekerheid kan weten of het goedje aanwezig is in een woning.

Asbest kwam vooral voor in leien daken, cementgolfplaten, afvoerbuizen, vloertegels, isolatiemateriaal, gevelbekleding en schouwen. Onderstaande infographic geeft een handig overzicht van de verschillende asbestgevoelige plaatsen en materialen.

 

 

Erkenning: Asbest: bedrijven erkend voor afbraak- of verwijderingwerken

 

Wat is asbest?

 

Sinds de eeuwwisseling is het in ons land verboden om asbest te produceren, op de markt te brengen en te gebruiken. Heb je een ouder huis op het oog, opgelet dan. Want het is best nog mogelijk dat het gevaarlijk goedje in verschillende materialen zit verwerkt. Maar wat is asbest precies en waarom staat het vandaag op de zwarte lijst?

Decennia geleden was asbest een zeer populair bouwmateriaal. Dat had het te danken aan de sterkte, hittebestendigheid, slijtvastheid en isolerende waarde van het materiaal. Bovendien kon je het verwerken in zowat alle materialen.

Sterk, maar gevaar voor gezondheid

Maar doorheen de jaren bleek asbest kankerverwekkend te zijn. De schadelijke vezels adem je namelijk gemakkelijk in. Als de materialen waarin het goedje verwerkt zijn, nog in goede staat verkeren, hoef je je wel niet meteen zorgen te maken. In dat geval kunnen de vezels niet vrijkomen.

 

Een asbestcementdak kan in principe zo’n 50 jaar blijven liggen.

Toch is het aangeraden om voorzichtig om te springen met asbestmaterialen. Zowel in geval van onderhoud als verwijdering.

Wat is asbest?

Bouwtechnische keuring
- Een bouwtechnische keuring
  Over ons
  - Beroepservaring
  - Mijn aanpak
  - Tarieven
  - Comments
  - Verkoopsvoorwaarden
  AN GOETHEM

  Noël

  Blokstraat 92 - 2500 Lier

  BE0677 796 606

  Contact:0472/59.18.98

  - BOUWEXPERT

  Dit is een vernieuwde en klantvriendelijke website 

  WEBDESIGN & DEVELOPMENT BY VGN EXPERT | POWERED BY VGN EXPERT  -  Copyright © 2016 by VGN.Expert All Rights reserved - Advies en expertise voor bouw constructies

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Facebook