top of page

WAT IS ASBEST

STERK NATUURPRODUCT

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die zijn opgebouwd uit fijne microscopisch kleine vezels. Het komt van het Griekse woord ‘Asbestos’ wat onverwoestbaar betekent. Het is een delfstof die in o.a. Zuid Amerika en Rusland wordt gewonnen.

Door zijn eigenschappen als sterk, slijtvast, isolerend, brandvertragend en het product goedkoop was, is het veelvuldig toegepast in woningen en gebouwen. Per 1 juli 1993 is het verboden om asbest of asbesthoudende producten te bewerken, verwerken of in voorraad te houden.

 

 

SOORTEN ASBEST

Asbest kan onderverdeeld worden in serpentijn (wollig, chrysotiel) en amfibool (naaldvormig, overige soorten asbest).
De drie meest voorkomende soorten zijn wit (chrysotiel), bruin (amosiet) en blauw (crocidoliet).

Verder valt het materiaal te verdelen onder hechtgebonden en losgebonden materiaal. Hechtgebonden materiaal, hierin zijn de vezels stevig verankerd (bijvoorbeeld een intacte cementplaat). Losgebonden materiaal, dit materiaal laat snel vezels vrij, het asbest is minimaal verankerd (bijvoorbeeld spuitasbest, koord).

WAAR KAN ZICH ASBEST BEVINDEN?

Hiervoor hebben wij een mooi interactief huis gemaakt waarmee je direct kunt zien waar asbest zich kan bevinden.

ASBEST HERKENNEN

Er is geen complete lijst beschikbaar waarin alle producten zijn opgenomen welke asbest bevatten. Een asbest verwijderaar of inspecteur van een inventarisatiebureau herkent asbestverdacht materiaal door ervaring en vaak de volgende kenmerken; de kleur (lichtgrijs), structuur materiaal (vezelstructuur en honingraatmotief) en het toepassingsgebied.

Toch zal een asbest verwijderaar of een inspecteur niet alleen middels een visuele inspectie een uitspraak doen of het product daadwerkelijk asbest bevat. Hiervoor zal een monster worden genomen en door een geaccrediteerd laboratorium worden geanalyseerd. Vervolgens wordt een materiaalidentificatie rapport opgesteld waarin zowel het percentage als de soort(en) asbest is opgenomen.

 • Leidingisolatie

 • Remvoeringen

 • Pakkingen

 • Stelplaatjes 

 • Vloerzeil 

 • Schaamschotten 

 • Rioolbuizen

 • Afdichtingskoord

 • Beschermingsplaten (kelderboxen, trappen, balkonomheining) 

 • Golfplaten daken 

 • Onder vinyl vloerbedekking

 • Schoorstenen 

 • Brandwerende platen rondom cv-ketel 

 • Dakbeschot

*Bij veel van bovenstaande producten (die voor juli 1993 zijn gemaakt) is de kans op aanwezigheid van asbest hoog. Op 1 juli 1993 is er een verbod op verwerking van asbest ingesteld. Sinds 1993 zijn er dan ook geen nieuwe producten gemaakt die asbest bevatten.

http://www.confederationconstruction.be/Portals/19/Cellule%20Energie%20Environnement/Amiante%2017%20nov/1.%20IBGE%20_NL.pdf

https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/asbest-in-panden/binnen-huis/

https://www.hollandherstelgroep.nl/blog/asbest-herkennen/

https://www.asbestos.qld.gov.au/know-where-asbestos/asbestos-products-gallery

soorten-asbest.jpg
Asbestvezels.jpg
Voorbeelden
asbest-binnen-nw-txt.png
Asbesthuisje-100procent.jpg
images.jpg
IMG_5812-scaled.jpg
Asbest tapijt groot.jpg
Asbest tapijt.jpg
vloerzeil-1-thumb.jpg
plantenbak-asbest.jpg
Knipsel-9.3.png
Knipsel-2.3.png
plaat-boven-cv.jpg
Knipsel-1.3.png
Asbestdak2.jpg
IMG_5929-8.jpg
asbest-gevelbekleding-1.jpg
Asbest_leien_-_Asbestos_Roof_Shingles.jp
Asbest-800x600.jpg
937_asbest-herkennen-628x250.jpg
asbestos-guttering-socketedend.jpg
spuitasbest-restanten.jpg
asbestos-roof-galbestos-metal-sheeting.j
spuitasbest.jpg
download.png
BrFO4KhIMAApdE0.jpg
asbest tegels kapot.jpg
DSCN0341.jpg
asbest tegels verwijderen los.jpg
asbest plafondplaten.jpg
vloerzeil-3-thumb.jpg
DSCN9532.jpg
asbestverwijderen.jpg
afvoerbuis.jpg
19358_DSC05420_1.jpg
niet-hechtgebonden-plaat.jpg
asbestos-intcladding-ceilingsheets-dmoul
185526-asbest.jpg
asbest-leien.jpg
vensterbank.jpg
asbest_pleisterwerk.jpg

Pleisterwerk met asbest

Asbest werd vroeger in duizenden bouwtoepassingen gebruikt, zelfs in pleisterwerk voor muren en plafonds. Deze, inmiddels verboden, gevaarlijke stof maakte het pleisterwerk steviger en duurzamer. Soms werden de vezels ook in het dunne finishlaagje verwerkt. Er is een kans dat je oud pleisterwerk in je eigen oude woning ook asbest bevat.

Hoe herkennen?

Pleisterwerk dat op muren en plafonds werd aangebracht tussen 1960 en 1980 kan mogelijk asbest bevatten. Je kunt oud pleisterwerk herkennen aan de bruine laag en de eventuele aanwezigheid van strovezels of paardenhaar. Deze vezels zijn niet te verwarren met asbestvezels, want deze zijn niet met het blote oog te detecteren. Op die manier kun je nooit zeker zijn. Je kunt enkel zekerheid hebben wanneer je een staal laat analyseren in een erkend labo. Neem contact op met een asbestspecialist voor meer informatie.

Hoe pleisterwerk met asbest verwijderen?

In het oude pleisterwerk zit mogelijk niet-hechtgebonden asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels niet goed vastzitten en zich in de lucht kunnen verspreiden als je het pleisterwerk gaat loskappen. Dit is zeer nefast en gevaarlijk voor je gezondheid. Verwijder daarom niet zelf je pleisterwerk als het asbest bevat! Neem contact op met een erkend asbestverwijderingsbedrijf.

Voor het verwijderen van pleisterwerk met asbest zal een gecertificeerd bedrijf een hermetische zone creëren. Hiermee zorgt men ervoor dat niemand buiten de zone tijdens de asbestverwijderingswerken blootgesteld wordt aan de asbestvezels. Neem contact op met een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

https://www.bouwinfo.be/news/bouwen-en-verbouwen/probleembehandeling/asbest/asbest-je-oud-pleisterwerk-zo-ben-je-zeker

bottom of page